27 Mayıs 2009 Çarşamba

Okunmayan Doktor Reçetelerine Son

Aile Hekimliği ile başlayan ve yeni yürürlüğe giren uygulama ile reçetelerin el yazısı yerine bilgisayar çıktısı olarak alımına başlandı.

Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut, “e-reçete”nin ilk aşaması olarak aile hekimliği ile yürürlüğe giren uygulamanın, hasta ve yakınları ile eczacılar tarafından memnuniyetle karşılandığını kaydetti.Düzenleme ile aile hekimleri tarafından yazılan reçetelerdeki, ıslak imza ve kaşe dışındaki bilgilerin bilgisayar ortamında hazırlanmaya başlandığını bildiren Bulut, şöyle konuştu:

  • El Yazısı Yerine Bilgisayar Çıktısı

“Daha önce elle yazılan ve sadece eczacılar tarafından okunabilen reçeteler, artık her doktorun çalışma masasında bulunan bilgisayarda hazırlanıyor. Uygulama, elle yazılan reçetelerin okunamaması nedeniyle nadir de olsa yaşanan yanlış ilaç verilmesi, eczacı tarafından tekrardan doktorun aranması gibi bazı münferit olayları da ortadan kaldırıyor. Reçetelerin kolay okunması hastanın yanı sıra eczanelerdeki iş yoğunluğunu hafifletmesi bakımından önemli bir avantaj sağlıyor. Yeni işe başlayan bir çırak bile kolayca yazılan ilacı anlayabiliyor.”

Uygulamanın tıp tarihi ile yaşıt olan ve zaman zaman da espri konusu olan “doktor yazısı”nı tarihe karıştırdığını anlatan Bulut, çalışmaları süren “e-reçete”nin de yürürlüğe girmesiyle reçetelerin tamamen ortadan kalkacağını söyledi.

“E-reçete” ile yazılan ilaçların doktorun bilgisayarından elektronik ortamda eczanelere ulaştırılacağını belirten Bulut, “Tam anlamıyla elektronik ortama geçilmesi, okunmasından kaybolmasına kadar çok sayıda sorunu taşıyan sarı renkli reçeteleri tamamen ortadan kaldıracak. Reçete üzerine yapılan espriler de birer nostalji olarak hafızalarda yer alacak” diye konuştu.

  • Sakıncalarıda Var

Bulut, bilgisayar çıktısı olarak verilen reçetelerin avantajlarının yanında bazı dezavantajlarının da bulunduğunu söyledi.Tıp etiği ve hasta hakları açısından hasta ile ilgili bilgilerin gizli olması gerektiğini ifade eden Bulut, bilgisayar çıktısı olarak alınan reçetelerin ise bu durumu ortadan kaldırdığını ileri sürdü.

Bulut, “Bazı hastalar kendisine yazılan ilaçların başkaları tarafından bilinmesini istemeyebilir. Ancak, bilgisayarda hazırlanan bu reçeteye bakan bir kişi, biraz da ilgiliyse artık kolayca fikir sahibi olabiliyor” dedi.Bilgisayar çıktısı olarak hazırlanan reçetelerle, eczanesindeki işlemlerin daha da hızlandığını anlatan eczacı Korhan Kadıoğlu da çırakların dahi kolayca reçeteleri okuyabildiğini söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Avcılar evden eve nakliyat · Bağcılar evden eve nakliyat · Bahçelievler evden eve nakliyat ·Bakırköy evden eve nakliyat · Başakşehir evden eve nakliyat · Beşiktaş evden eve nakliyat ·Beylikdüzü evden eve nakliyat · Beyoğlu evden eve nakliyat · Büyükçekmece evden eve nakliyat· Çatalca evden eve nakliyat · Eyüp evden eve nakliyat · Esenler evden eve nakliyat · Fatih evden eve nakliyat · Güngören evden eve nakliyat · Kağıthane evden eve nakliyat ·Küçükçekmece evden eve nakliyat · Sarıyer evden eve nakliyat · Şişli evden eve nakliyat· Ataşehir evden eve nakliyat · Beykoz evden eve nakliyat Kartal evden eve nakliyat · Kadıköy evden eve nakliyat · Maltepe evden eve nakliyat · Pendik evden eve nakliyat · Tuzla evden eve nakliyat · Ümraniye evden eve nakliyat · Üsküdar evden eve nakliyat